Napelemes rendszer a fitness-teremben

Napelemes rendszer a fitness-teremben

Néhány hónapja, hosszú idő után hazaköltözött egy barátnőm Angliából. Olyan sokáig tartózkodott kint, hogy teljesen elfelejtette, hogy milyen körülmények vannak itthon, és hogy mennyivel másabb az élet ott, mint itt. Elhatároztam, hogy segítek neki mindenben, illetve hogy most a szokottnál türelmesebb oldalamat mutatom majd, és igyekszem nem kiborulni mindenen, amit egyébként felháborítónak tartanék alap esetben. Végül is én még soha nem voltam hasonló helyzetben, nem tudhatom, hogy mekkora része színjáték, és mekkora alapul a valóságon.

Már az albérletkeresésben a segítségére voltam, ő ugyanis már úgy szeretett volna hazajönni, hogy saját lakásba költözik, nem akart sehol sem ideiglenes szállást, ezért rám bízta a lakáskeresést, úgy is nagy gyakorlatom van benne. Bevallom, kicsit féltem, hogy nem fog neki tetszeni, de annyira leszűkítette a lehetőségeket, hogy őrültem, hogy egyáltalán találtam az elvárásainak megfelelő lakást. Szerencsére pénze volt az albérletre, illetve itthon is olyan munkát kapott, mellyel nem kellett aggódnia, hogy egy drágább lakást nem tud majd fizetni.  Az évek során véresszájú környezetvédő vált a barátnőmből, így a legfontosabb kikötése az volt, hogy csak passzívházban található lakást hajlandó bérelni, de az a minimum, hogy az energiaellátás nagy része napelemes rendszeren keresztül működjön. Számomra volt talán a legmeglepőbb, hogy találtunk ilyet úgy, hogy a többi elvárásnak is nagyjából megfelelt, így a már előre megbeszélt időpontban hazavezetett a régi otthonából, és beköltözhetett az újba.napelemes rendszer

Természetesen segítettem neki a beköltözésben is, az otthon csinosítgatásában, illetve a beilleszkedésben. Bár még mindig nem volt egyszerű dolgom. A berendezkedés közben az első felvetése az volt, hogy mivel ilyen szmogos a város, nem tud a szabadban edzeni, ezért kénytelenek leszünk fitness termet keresni. Hiába mondtam neki, hogy a Városliget közel van a lakásához, és ott mindig jó a levegő, tényleg célszerűbb lenne ott edzeni, mint egy zárt térben, nem hitt nekem. De természetesen azt is kikötötte, hogy a fitness terem is csak napelemes rendszerrel működtethető legyen… Azt hittem, hogy az agyam eldobom. Próbáltam meggyőzni, hogy sajnos az ország még nem tart itt, hogy boltba, moziba és szórakozóhelyre remélem nem így akar majd járni, mert akkor egyedül fog a napelemes rendszerű lakásában, unalomban, éhen halni. Megnyugtatott, hogy természetesen nem ez alapján válogat mindent, de azért fontos szerepet kap ez a kérdés az életében, akárcsak a fitness terem kérdése, hiszen a munkahelye és az otthona után ott tartózkodik a legtöbbet, heti 20 órát. Ekkor leesett az állam, el nem tudom képzelni, miért kell akárkinek is egy fitness teremben tölteni heti 20 órát úgy, hogy valójában nem ott dolgozik. Mert ha még utóbbi eset állna fent, azt mondanám, oké, de így, tényleg érthetetlen számomra.

Nekiláttunk hát napelem rendszerrel működtetett fitness termet keresni. Hát… a keresők nem voltak segítségünkre, úgyhogy a manuális módszert választottuk, és minden környékbeli termet felhívtunk. Volt, ahol azt hitték, hogy szórakozunk, ezért elküldtek minket melegebb éghajlatra, máshol a kérdés feltevése után egyből ránk tették a telefont, mert valószínűleg azt hitték a balgák, hogy el akarunk nekik adni valamit, vagy esetleg úgy voltak ezzel, hogy idiótákkal nem foglalkoznak. Egy szó, mint száz, egyszerűen nem találtunk ennek a kritériumnak megfelelő termet. És akkor bevillant valami, amit most is és akkor is nagyon szégyelltem bevallani: a házhoz külön fitness, wellness részleg tartozott, mely feltehetően ugyanolyan energiaforrások alapján volt üzemeltetve, mint a lakások.

Hogy mennyi időt és energiát spóroltam volna, ha ez előbb az eszembe jut. Ráadásul minden lakáshoz tartozott két kártya, mellyel a bérleti díjban foglaltak szerint használható ez a szolgáltatás. Így végül csak sikerült megoldani a problémát, mindenki boldog lett, és természetesen megkaptam a kártyahasználat jogát a sok segítségért. Mondjuk, megsúgom, hogy ezt most kivételesen valóban ki is érdemeltem.