Napelemek felszerelése egy kis testedzésként

Napelemek felszerelése egy kis testedzésként

Hogyha az ember szeret időt tölteni a kondiban, akkor azt a rokonai és barátai óhatatlanul is mindig megjegyzik, apró csipkelődések formájában. Az idősek az „én koromban a mezőn dolgoztunk, nem kellett fizetnünk azért, hogy mozoghassunk” vonalon mozognak, az fiatalabbak pedig a „miért jársz edzeni, ha már úgyis van barátod?” kérdést teszik fel a legtöbbet. De persze, ha valami olyan dologban kell segíteni, amihez egy kis izom kell, akkor mindig téged találnak meg először.

Így történt az, hogy amikor az egyik barátnőm hozzájutott néhány napelem panelhez egy rokonától (akinek épp bontás alatt állt a háza), én voltam az első, akit megkérdezett, hogy tudok-e segíteni a mozgatásukban és elszállításukban. Természetesen igent mondtam, hisz gondoltam, hogy egy ilyen munkánál még a felelősség is nagy: ha véletlenül elejtenek egy napelem panelt, akkor az tönkre is mehet, és tudom, hogy ha egyedül állna neki a dolognak, akkor ennek nagy lenne az esélye.

Ezért aztán egy délután együtt bepakoltuk a napelemeket a kocsijába, és elszállítottuk a lakásához. Innen azonban nem igazán tudtunk volna továbblépni egyedül, mivel fogalmunk se volt, hogyan kéne ezeket felszerelni, bekötni és kamatoztatni a tudásukat. Ezért aztán elkezdtünk keresni egy helyet, ahol több tudást szedhetünk össze a napelemekről, és esetleg segítséget kaphatunk a beszereléssel is.

Végül egy elég jó céggel vettük fel a kapcsolatot, akik mindenben szívesen segítettek nekünk: az nem volt szerencsés, hogy nem tudtuk megmondani, hogy milyen fajta napelem paneljeink vannak, mert így nem tudtak nekünk segíteni abban, hogy mennyi elektromosságot tudunk vele termelni, milyen hatásfokú, de megbeszéltük, hogy amikor kijönnek a felszerelésben segíteni, akkor utánanéznek.

Az is kiderült, hogy azért még kell egy kicsit rááldoznunk, mivel nem volt napelem inverterünk. Ez az eszköz azért kell, mert a panelek alapból egyenáramot termelnek, a használati eszközök pedig váltóárammal működnek, tehát nem lehetne közvetlenül a keletkezett árammal hajtani őket. Ezért egy ilyen eszközt még megrendeltünk, hogy ne legyen semmi probléma, de az ingyen ajándék panelekhez képest, ez már nagyon kicsi költség volt.

A felszerelés szerencsére probléma nélkül megtörtént, bár ott is sokat segítettem, tekintve, hogy fitnesses múltam miatt még mindig nekem volt a legegyszerűbb megemelni a nehéz elemeket. Kiderült, hogy a napelemek ráadásul elég jó minőségűek is, bár már régi modellek. Ez azonban nem látszott meg rajtuk, minimálisan voltak csak koszosak, és látszott, hogy vigyáztak rájuk: minket is megnyugtattak, hogy valószínűleg a korától függetlenül a következő években se kell majd sokat áldozni a karbantartására.

Az árra visszatérve pedig – nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy be tudtunk szerelni egy ilyen napelemes rendszert, ennyire kedvezményes munka- és anyagköltséggel, és ingyenes panelekkel. Bár a megspórolt elektromos költségek még a rendes beruházás esetén is alig tíz év alatt visszahoznák az egésznek az árát, így nagyon hamar képesek leszünk arra, hogy színtiszta profitot termeljünk a rendszer segítségével.

Azért is nagyon örültünk az új napelemes rendszernek, mert ilyen módon a természetért is sokat tehettünk: mióta hallottam róla, hogy létezik napelemes fitnessterem, és megtudtam, mik ennek az előnyei már amúgy is gondolkodtam rajta, hogy rálépjek a változás útjára. Most, hogy megtudtam, hogy ez mennyire egyszerűen és kedvezményesen meg lehet tenni – hisz tíz év múlva már semmi költségem nem lesz vele – még jobban úgy érzem, hogy bele tudnék vágni egy ilyen projektbe.

A természeten tett pozitív változás pedig amúgy is kárpótolna minden fáradtságért: az a tudat, hogy nem fosszilis üzemanyagok égetéséből szerzem az energiámat, talán kis lépés, de mindenképpen olyan, amit mindannyiunknak meg kell tenni ahhoz, hogy egy jobb világban élhessünk majd – és legfőképpen, hogy gyerekeinknek is megmaradjon az, amit mi örököltünk.